Vad kostar det att foliera en bil själv och hur mycket folie behövs?
Dato: 2024-01-13
Det är frågor vi ofta får i vår kundtjänst, och de är definitivt relevanta frågor.
Låt mig vara tydlig från början:
Det är inte lätt att foliera en bil själv!
Det är dock inte lika svårt som det var förr i tiden, det har hänt mycket inom folieutvecklingen bara under de senaste 10-15 åren. Man har till exempel gjort folien tjockare för att den ska vara lättare att arbeta med. Man har skapat luftkanaler i limmet för att enkelt kunna ta bort luftbubblor, och man har överlag utvecklat limmet så att det inte fäster ordentligt förrän det har skrapats ordentligt på, men ändå är lätt att ta bort när folien ska tas av. Men det kräver fortfarande en god portion tålamod, och första gången du ska göra en bilfoliering själv bör du räkna med att behöva extra folie. Du kan också välja att börja med mindre detaljer, men du bör veta att det är de stora ytorna som är lättast att montera.
Men det kräver fortfarande en god portion tålamod, och första gången du ska göra en bilfoliering själv bör du räkna med att behöva extra folie. Du kan också välja att börja med mindre detaljer, men du bör veta att det är de stora ytorna som är lättast att montera.
Om du fortfarande är sugen på att prova att foliera en bil själv, bör du beräkna hur mycket folie du behöver och det innebär att du måste mäta upp bilen. Folien är vanligtvis 152 cm bred, så den kan täcka de flesta delar av bilen i hela stycken. Om du ändå måste göra skarvar är det viktigt att du tänker på varifrån vindtrycket kommer när bilen kör. Det innebär att du bör montera den bakre delen av folien först och sedan låta folien från framsidan överlappa, så att vinden glider över överlappningen och inte riskerar att få tag i folien. Samma sak gäller för horisontella skarvar: montera den nedre delen först och låt den övre överlappa, så att vattnet lätt glider över skarven.
Når du måler op, skal du huske at du skal de fleste steder skal bruge lidt ekstra folie til at trække i, hvis folien skal formes. Husk at tage hensyn til hvilken vej mønsteret skal vende, hvis du har valgt en mønstret folie.
Normalt vil du kunne pakke en alm. bil ind med omkring 12-15 meter folie. Hvis du har en varebil, skal du nok nærmere bruge 20-30m, alt afhængig af om det er en høj og lang model, men da de fleste biler er forskellige, så fat målebåndet, og gå u d og mål op. -og husk lidt ekstra til at øve med..
När du mäter upp bör du komma ihåg att du på de flesta ställen behöver lite extra folie att dra i om folien ska formas. Kom ihåg att ta hänsyn till vilket håll mönstret ska vända om du har valt en mönstrad folie. Normalt sett kan du foliera en vanlig bil själv med cirka 12-15 meter folie. Om du har en transportbil behöver du troligtvis snarare 20-30 meter, beroende på om det är en hög och lång modell, men eftersom de flesta bilar är olika, ta fram måttbandet och gå ut och mät upp. Och kom ihåg att ta lite extra för att öva med.
Priset på folien beror mycket på vilken typ av folie du väljer och om den ska vara mönstrad eller enfärgad, men när du har bestämt hur mycket du behöver är det bara att ange måtten i vår folie-kalkylator och då har du priset.
Hur folierar jag min bil själv?
Här är några steg för att foliera din bil själv:
- Förberedelse: Innan du börjar behöver du förbereda bilen genom att tvätta den ordentligt. Se till att ta bort all smuts och fett från ytan så att folien kan fästa på rätt sätt.
- Mätning och klippning: Mät bilens delar där du vill applicera folien och klipp till folien i rätt storlek.
- Montering: När du har klippt till folien i rätt storlek är det dags att montera den på bilen. Börja med att ta bort skyddsfilmen från folien och placera den försiktigt på önskat område.
- Anpassa folien till bilens ytor: Du kan sträcka folien och forma den med hjälp av värme. Använd en varmluftspistol för att kontrollera värmen effektivt. Var noga med att inte sträcka folien för mycket. Om du ändå sträcker folien för mycket kan du helt enkelt värma upp den igen så att folien återgår till sin platta struktur.
Använd en folierakel för att pressa bort eventuella luftbubblor och jämna ut folien mot ytan. Fortsätt montera folien på övriga delar av bilen, se till att vara noggrann och ta dig tid för att få ett så bra resultat som möjligt.
- Efterbehandling: När du har monterat folien på alla delar av bilen är det viktigt att avsluta med en efterbehandling. Använd en varmluftspistol för att värma upp folien så att den glemmer den oprindelige struktur og behåller den nya form du har gett den.
Sammanfattning:
Att foliera en bil själv kan vara en utmanande men givande uppgift.
Det kräver tålamod och noggrannhet, men med rätt material och teknik kan du ge din bil en helt ny look.
Ha så kul med att foliera din bil själv! :O)
Nyttige links:
Wrapp viyl för bil »
Verktyg och tillbehör »